00  Veszprémi szoborpark – Brusznyai 56-os emlékmű, Melocco
Veszprémi szoborpark – Brusznyai 56-os emlékmű, Melocco

Írta: | október 25, 2011 | 1 komment | Blog, Közélet | Tags: , , ,

Nap mint nap találkozunk velük, elmegyünk mellettük, észre sem vesszük őket. Pedig egy egyszerű kő, vagy bronzszobornak komoly jelentősége lehet egy város életében. “Találkozunk a Petőfi-szobornál!” “Várlak a Kossuth utcai szökőkútnál!” Veszprémiek életében sokszor használt kifejezések, mégis alig tudunk valamit ezekről a kultikus várostartozékokról.

A VeszprémKult legújabb rovatában megkeressük Veszprém összes szobrát, legyen az kőből, bronzból és ábrázoljon akár embert, akár állatot, vagy tudom is én mit…

Elsőként az egyik legismertebb és legújabb szobrot mutatjuk be. A város közepén a Megyeházával szemben találjuk a kortárs szobrászművész, Melocco Miklós által készített 56-os Brusznyai-emlékművet. Az alkotás 2008-ban készült el a Védegylet Veszprémért Egyesület közadakozásából, az angyal Brusznyai Árpádot, Veszprém 56-os hősét ábrázolja. A hatalmas angyalalak a kifejezetten jól kidolgozott veszprémi városkép fölé hajol oltalmazva azt, alatta pedig a jól ismert Radnóti-idézet: “Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.”

A szobor kapcsán azonban meg kell említeni egy kevésbé emelkedett tényt is. A kőszobor hátoldalán az átadáskor szintén olvasható volt egy Radnóti-idézet, illetve majdnem. A költő Nem tudhatom… című versének eredeti sorai így hangoznak: “de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen, és csecsszopók, akikben megnő az értelem”. A szobrászművész által a kőbe vésett sorokban azonban már “csecsemők” szó szerepelt. Ez a fajta cenzúra azonban nagy közfelháborodást váltott ki, ezért mára eltűnt a teljes idézet a szoborról.

Nektek melyik a kedvenc veszprémi szobrotok?

Egy sosem volt veszprémi, de mindig veszprémi. Bohém közéleti blogger.

Valentino Gatto – who has written posts on Veszprémkult.