00  Veszprém legjobb cappuccino-ja nyomában – Daiquiri
Veszprém legjobb cappuccino-ja nyomában – Daiquiri

Írta: | szeptember 13, 2011 | Nincs komment | Blog, Gasztro | Tags: , , ,

Veszprém legjobb cappuccino-ját keresve első utunk a város szívében található Daiquiri Gold-ba vezetett. A kávézó mellett komoly érvként szólt az a tény, amit már messziről hirdet a hely, miszerint aki betér egy feketére, az a méltán híres bécsi klasszikusból a Julius Meinl-ből kaphat egy csészényit. A cappuccino hódolói tejhabbal és tejszínhabbal is kérhetik kedvencüket. (Hozzá kell tenni, a tejhabos verzió 20 Ft-tal olcsóbb, ami meglepő, hiszen a klasszikus cappuccino csak a tejhabot ismeri, de hát ízlések és pofonok…)

A felszolgálás gyorsasága átlagos, a vendégnek jár az a néhány perc, ami alatt ráhangolódhat a hely atmoszférájára, mielőtt megkapja a Julius Meinl ismert arcával ellátott csészéjében a rendelését. A cappuccino mellé természetesen jár a kis kekszünk is, ami a tejhabbal együtt tökéletes kombót alkot. 

Ha már szóba került a tejnek a felhabosított formája, nyugodtan állíthatjuk, hogy a Daiquiri felszolgálói jó munkát végeznek mind a sűrűsége, mind a nagysága megfelelő, amit a tetejére hintett fahéj tesz teljessé. A cappuccino mellé két adag könnyű kristálycukor jár, aminek garantáltan minden apró kristálya feloldódik a tejeskávéban és nem ragad az alján, hogy utána kikanalazzuk ezáltal elrontva a cappuccino kellemes ízét és összhatását.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Daiquiri magasra tette a mércét mind árával – 370 forint, a tejhabos 390 forint volt – mind minőségével, amikor Veszprém legjobb cappuccino-ját keressük.

A pontozás során törekedtünk arra, hogy a nagykönyvben megírtak alapján osztályozzuk a különböző cappuccino-kat. Összesen 5 szempont szerint értékeljük  ezt a forró italt, mindegyik kategórián belül 5-ös skálán osztályozva.

Felszolgálás: minél hamarabb kapjuk meg italunkat, természetesen a hozzá illő csészében, szalvétával. Előny, ha az ízesítéshez szükséges cukrot külön a cappuccino mellé szolgálják fel.

Ár: az átlag cappuccino árakat figyelembe véve, 330 Ft-os rendelés 5 pontot ér, a továbbiakban 20 Ft-onként 0,5 pontot vonunk le. 

Íz: szubjektív pontozás alapján, ebben nem nagyon lehet objektív véleményt leírni.

Hab: állag-arány kettőse határozza meg. Legyen megfelelő az állaga, arányában pedig a cappuccino 1/3-át adja.

Kísérők: ebben a pontban olyan apróságokra figyelünk, mint a keksz/sütemény, pohár víz, cukor, ami a cappuccino mellé jár. A barna cukor és méz további plusz 0,5 pontokat jelent. 

Ezután lássuk a pontokat!

felszolgálás: 4,5

ár: 4

íz: 4,5

hab: 5

kísérők: 4

Összesen 22 pont, ami az elérhető 25 pontból ami egy meglehetősen jó eredménynek számít, folytatjuk a próbálgatást, és hamarást jelentkezünk egy következő cappuccinoval!

Egy sosem volt veszprémi, de mindig veszprémi. Bohém közéleti blogger.

Valentino Gatto – who has written posts on Veszprémkult.