00  Veszprém Legjobb cappuccino-ja nyomában – Íródeák Kávé és Teaház
Veszprém Legjobb cappuccino-ja nyomában – Íródeák Kávé és Teaház

Írta: | szeptember 16, 2011 | Nincs komment | Blog, Gasztro | Tags: , , ,

Veszprém egyik legcsendesebb, és talán legkellemesebb zugában található az Íródeák kávé és teaház, ami rendhagyó helynek számít a mi szempontunkból, mikor értékelésre kerül majd a sor.

Első sorban hol is van maga a hely? Az Íródeák a megyei könyvtár területén található. Ha a könyvtár bejárata felöl megyünk be hozzá, akkor az épületek között mehetünk el, ennél sokkalta izgalmasabb a másik megközelítési mód, ami az egyetem irányából jőve, a nagy terrakotta szín épület régies fakapuján keresztül vezet. Ez meg adja mindenkinek az alap hangulatát, hiszen máris úgy érezhetjük, hogy a könyvtárba közvetlen udvarába léptünk be – de azért a színház kerten keresztül jönni sem utolsó érzést ad -.

Ahogy eljutunk a könyvtár komplexum oldalában található kis kávézóhoz, egyből feltűnnek a kipakolt asztalok, a napernyők. Ha itt foglalunk helyet, akkor az íródeák érdemi részét kihagyjuk, ami ezt a helyet, amelyet nyugodtan hívhatunk kávéháznak, azzá teszi ami. Történetesen a belseje talán a leghangulatosabb az összes kávézó közül, konkrétan egy 1920-as évekbeli klub hangulatát nyújtja. A hely nagyobbik részén plafonig érő könyves polcok, szép fa asztalok, puha bőr ülő padok, egyszóval lehengerlő na.

Ilyen időben mint mostanság azonban érdemesebb kiülni, de térjünk a lényegre rá, azaz a cappuccinóra. A felszolgálás sebességével különösebb gondom nem volt, láttunk gyorsabb helyet is de bőven kárpótolt minket a kávé íze. Ez ugyan is kérem alássan lehengerlő volt. Egyszerűen a legjobb ízű amit eddig kóstoltam. Na de miért tartott tovább? Hát azért kérem szépen, mert az Íródeák igazi kávéházhoz híven több féle kávét kíván, alap esetben a Caffé Perté kávéját élvezhetjük, ami igazából nem tartozik a kedvenceim közé, de ha egy kicsit többre vágyunk, és hát igazából miért ne, akkor 9 különböző térségből származó kávé fajtábül válogathatunk, ami igazán hosszúvá teszi a kipróbálható kávék listáját, mivel ebből sem 2 féle áll rendelkezésre.

A habja nem mondható különösebben rossznak, sőt állagát tekintve nem is rossz egyáltalán, viszont a cappuccino klasszikus arányait amit szem előtt tartunk azt nem sikerült hozni, seráfütty.

A kiszerelés ízléses, semmit sem nélkülözhetünk, meg van a megfelelő csésze, a kellő mennyiségű cukor, keksz helyett azonban egy kis cukorkát kapunk, azonban ha valaki édes szájú annak kötelező megkóstolni a Marlenkát, ami szinte mindig van náluk, és kávé mellé az egyik legjobb sütemény.

Összességében az Íródeák egy abszolút kedvelhető hely diszkrét, nyugodt baráti – vagy akár szerelmes – beszélgetések ideális helyszíne ez a remek kis hely, a kávé igazi szerelmeseinek pedig majdhogynem kötelező! Áraiban nem veszélyesek azonban pont emiatt vagyunk kicsit bajban a pontozással, ezért két féle pontozási táblázatot kap, az első oszlopban szereplő pontok a sima cappuccinora vonatkoznak, ami a sima kávéból főtt, a másik pedig a speciális kávéból, mindenki döntse el kinek mi a szimpatikusabb.

felszolgálás: 4  –  4

ár: 4,5  –  3,5

íz: 3,5  –  5 

hab: 4  –  4

kísérők: 4   –   4

Összességében tehát egyrészt az olcsóbb cappuccino 20 pontot kap, ami kifejezetten üdítő eredmény, azonban a drágább sokkalta speciálisabb fajta 20,5 pontot érdemel ki, azonban mi mindenképpen azoknak javasoljuk a helyet akik nyugodtan szeretnének kávézni, a nagy nyüzsitől távol, és vevők a speciális kávé fajtákra, és ne feledjétek: süteménnyel jobban csúszik!

Ne menjetek messze nem sokára folytatjuk!

Nem született veszprémi ámbár hamar akklimatizálódott, Veszprémhez sok emlékkel kötődő, kezdő lokálpatrióta, fekete öves nemzetközi fröccs-öntő mester.

Vittorio Gatto – who has written posts on Veszprémkult.