Valentin-nap a’la VeszprémKult
Valentin-nap a’la VeszprémKult

Írta: | február 14, 2013 | Nincs komment | Blog, Gasztro, Közélet

A Valentin-nap sokak számára a legfontosabb nap, hogy kifejezzék szerelmüket és meglepjék párjukat valamivel. Sokan sütnek főznek, ezzel elkápráztatva választottjukat. Ez az írás abban segít, hogy a Valentin-napi menü ne egy félelmetes, nehéz és kivitelezhetetlen dolog legyen, ami miatt még készülődésre sem marad idő, hanem olyan menüsor, mellyel kezdők is bátran próbálkozhatnak és a végre garantált a siker!

A főfogás sült hús burgonyával és zöldségekkel. Bár úgy tűnik, hogy nem valami nagy durranás, de szerintem az egyik legfinomabb étel.

Az elkészítéshez szükséged lesz:

0,5 kg kockázott hús (lehet bármi, csirke-, pulyka-, sertéscomb)

0,5 kg burgonya

tetszés szerinti zöldségek (én a hagymát, borsót, szárított paradicsomot, kukoricát ajánlom) illetve mustár, bors, só, köménymag, fél dl víz és egy sütőzacskó.

A mustárt borssal, sóval és a fél deci vízzel híg páccá keverem, majd félre teszem. A felkockázott húst és a megtisztított, felaprított burgonyát a sütőzacskóba öntöm a zöldségekkel együtt, megszórom a köménymaggal, majd a pác is megy a zacskóba, amit utána lezárok, jól összerázom, hogy jól elkeveredjenek az alapanyagok. Beleteszem egy tepsibe, amiben kényelmesen elfér, megszurkálom a tetejét több helyen, hogy a sütés közben keletkező gőz ki tudjon jönni. 180۫C -os sütőben egy órán keresztül sütöm. Miután kivettem az ételt, lehet is tálalni.

A süteményt előre is el lehet készíteni, ez is időbarát finomság. A kezdő háziasszonyok jó barátai a bögrés sütemények, amelyeket, mint a nevükben is benne van, bögrével kell kimérni, ez a mértékegysége. Az is fantasztikus benne, hogy egy alapreceptet variálva rengeteg süteményt lehet elkészíteni. E nap alakalmával én valami nagyon csokis finomságot készítenék, hozzá esetleg lekvárt, abból is epret, ha már Valentin-nap!

Az alaprecept:

2 bögre cukor

1 csomag vaníliás cukor

5 tojás

Egy bögre étolaj

Egy bögre szódavíz / buborékos ásványvíz

Egy csomag sütőpor

És amit még szeretnél beletenni (idénygyümölcsök, kakaó, csoki, fajhéj, dió, mogyoró, stb.)

A hozzávalókat egy tálban csomómentese keverem, beleöntöm egy kivajazott, kilisztezett tepsibe és kb. 30-35 perc alatt megsütöm, 180۫C fokon.

Ebből a receptből elég nagy adag süti készül, én mindig megfelezem a hozzávalók mennyiségét, így kettőnknek (nekem és a páromnak) bőven elég. Na jó, nem, de bármennyit sütnék, megennénk egyből. De ez így is egy tisztességes adag két főnek.
Múltkor csak holland (cukrozatlan) kakaót tettem bele (jó sokat J) és semmi mást, így isteni lett.

Ugye felismertétek a képen látható kultikus veszprémi helyet? A sütés-főzés előtt tegyetek egy kellemes sétát a fehérre festett Szerelemsziget járdáin! 😉

Egy sosem volt veszprémi, de mindig veszprémi. Bohém közéleti blogger.

Valentino Gatto – who has written posts on Veszprémkult.