00  Testközelből – Kertbarát kiállítás, Várpalota
Testközelből – Kertbarát kiállítás, Várpalota

Írta: | szeptember 16, 2011 | Nincs komment | Blog, Közélet | Tags: , ,

Ismét lepörgött egy nyár és újra elérkezett az ősz. Akár ebben a vonatkozásban is megragadhatnánk azt a kiállítást, amit a 2011-es Palota-napok keretein belül rendeztek meg a Veszprém várszomszédságában fekvő Várpalotán. A Mátyás-korabeli Thuri-vár udvarán a megye és az ország kistermelői mutatták be egész éves kétkezi munkájuk eredményeit. Hogy pontosan mivel is találkozott a látogató? Mindazokkal a dolgokkal, amiket rég elfelejtett gyerekkorából, mégis annyira ismerős a nagymama konyhájából.

1000 féle lekvár, különböző virágmézek, akkora és annyi, de főleg olyan minőségű zöldség és gyümölcs, hogy az emberben valóban megfordult a vegetáriánussá válás gondolata. (Enyhe túlzással) méteres szőlőfürtök, akkora paradicsomok, őszibarackok, mit az öklöm és trabant nagyságú tökök.  A kiállítás védnökei a megye és az ország közel 40 kertbarátkörének tevékeny tagjai.

A főleg kisnyugdíjasokból álló csapat azok közé az idősek közé tartozik, akik nem elégszenek meg azzal, hogy minden este megnézik a Barátok közt-öt, hanem tovább művelik a több generáción át szerzett kertészeti tudományokat. Az ő művészetük a több évtizedes kertészkedés tudományában rejlik, a műremekeket pedig megvehetjük minden vasárnap a piacon, első kézből az alkotóktól. 

A várpalotai kertbarát kiállításon az érdeklődők kisebb-nagyobb kóstolókat kaphattak a termékekből, valójában azonban a már említett piacok alkalmával lehet beszerezni a valódi házi termékeket.

Egy sosem volt veszprémi, de mindig veszprémi. Bohém közéleti blogger.

Valentino Gatto – who has written posts on Veszprémkult.