00  Testközelből – Borvirágos nyáreste a Szeremley birtokon
Testközelből – Borvirágos nyáreste a Szeremley birtokon

Írta: | szeptember 22, 2011 | Nincs komment | Blog, Gasztro, Kultúr | Tags: , , ,

Amikor Veszprém megyére és annak nagyjaira gondolunk, elengedhetetlen, hogy megemlékezzünk a Balaton-felvidék híres-neves borászairól.

Egy késő augusztusi napon Badacsonyban, Szeremley Huba méltán híres borászatában tettünk látogatást. Semmihez nem hasonlítható élmény a Badacsony hegy oldalában, bazaltsziklák és szőlősorok közül kiemelkedő kis villa teraszán rozét kortyolgatva figyelni a Fonyód-Badacsony között közlekedő balatoni hajókat és vitorlásokat. A Szeremley borok Huba bácsi sok évtizedes szakértelme alapján egész Európában öregbítik Veszprém megye és a Badacsony hírnevét. Az elmélet szerint az itteni borok azért olyan finomak, mert a szőlőtőkék három helyről kapják a meleget. Egyrészről a déli Nap süti őket, másrészről a Balaton visszatükrözi a napfényt, végül a hegy bazaltkövei is visszaadják az értékes meleget. A villa antik bútorai között és -Szeremley Huba elsőszámú hobbijának számító- sakkrelikviák között bárki igazi bor gourmet-nak érezheti magát. Ezt csak tovább fokozzák a pincészet sokféle borai. Egy bórkóstoló alkalmával fehér, vörös és rozé, száraz és édes borok közül ízlelhetjük meg a legjobbakat. Ilyenkor a helyi sommelier nem rest felnyitni nekünk a 15-20 éves palackokat is.

Bárki, aki teheti, egy nagyobb baráti társasággal keresse fel a Badacsony hegy oldalában elterülő Szeremley borvidéket és nevezzen be egy bórkóstolóra, ahol megtapasztalhatja, mennyi különböző íz és zamat lehet egy fürt szőlőben.

Sajnos a fotóink még nem kerültek elő, amint van pótoljuk!

Egy sosem volt veszprémi, de mindig veszprémi. Bohém közéleti blogger.

Valentino Gatto – who has written posts on Veszprémkult.