00  Terepszemlén – Fészek Söröző
Terepszemlén – Fészek Söröző

Írta: | október 23, 2011 | Nincs komment | Blog, Gasztro | Tags: , , ,

A következőkben egy olyan veszprémi vendéglőt szeretnénk bemutatni nektek, amiről korábban már olvashattatok a blogon a legjobb cappuccino rovatunkban. A Fészek Söröző egy klasszikus kis pub jellegű kocsma-étterem Veszprémben. A Belvárosi üzletház mögött, a 13-as helyi járat megállójánál található a hely, ami számunkra különösen kedves. A VeszprémKult egyik kulisszatitka, hogy a blog valójában innen indult, itt lett élesítve legelső bejegyzésünk, illetve sok más rovat ötlete is itt látott napvilágot. Ettől elvonatkoztatva a következő sorokban minden szubjektivitást kizárva szeretnénk bemutatni nektek.


Négy lépcsőfokon jutunk le a régi boltíves pincehelységbe, ami már elég ahhoz, hogy egy kellemes félhomályos hangulatot biztosítson. A hely kiváló baráti összejövetelekhez, világmegváltó ötletek kifundálásához egy pohár bor, vagy korsó sör mellett. A két teremből álló Fészekben ne akarjunk százfős konferenciát megrendezni, de egy közös meccsnézéshez és lazításhoz kiváló, ezt a régi fa bútorzat és kopott fal még hangulatosabbá teszi. Hozzá kell tenni, hogy erre már elég sokan rájöttek, ezért a meccsek napján nem árt hamar lefoglalni az asztalunkat, mert olykor elég zsúfolt ilyenkor a hely.

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a Fészek egyik legnagyobb erőssége a konyhája, de főleg amik onnan származnak. Az étlapon kb. 12 féle főétel közül választhatunk a cigánypecsenyétől elkezdve a hely specialitásának számító Olga-féle tócsiig (ami egy nagy kupac csirkehúst jelent salátával természetesen tócsiba bújtatva). Ha megéhezünk ezen kívül több leves, saláta és desszert közül válogathatunk kedvünkre. Ehhez a Fészek sörözőnek meglepően hosszú és minőségi itallapja társul. A borok a Balaton-felvidéki kis faluból, Pécselyről származnak átlagosan 60-90 Ft decije. Ha valami töményt innánk, különféle pálinkák közül válogathatunk az Agárdi és Zsindelyes kínálatából.

 

Amiért azonban ténylegesen különbözik Veszprém többi kocsmájától, az az, hogy a „sörkorcsolyák” fogalmát a lehető legjobb módon ragadta meg. Hogy mit és értünk ezalatt? A 350 Ft-körüli korsó világos, barna, vagy búzasörünk mellé az étlapról több remek kísérőt rendelhetünk, annak érdekében, hogy még jobban csússzon.  Grill kolbász, velőspirítós, vagy padlizsánkrémes pirítós a vegetáriánusoknak egyaránt kérhető, vagy a személyes kedvenc, az apró fasírtgolyók. Mindezt csupán öt-hatszáz forintos áron megkapjuk, ami egyáltalán nem elhanyagolható tényező. 

Képzeljük el ezt a felállást egy hangulatos gitárest közben! A Fészek aránylag szűk belteréhez képest kéthetente mindig népes közönség szokott összejönni, amikor a város más-más amatőr zenészei megelevenítik John Lennon-t, Chris Rea-t, vagy más zenei legendákat egy gitárral és a hangszálaikkal. Ilyenkor kissé zsúfolt és füstös a hely, de valójában ez csak hozzátesz a hangulathoz.

Ha valaki mégsem kedveli az effajta zenéket, nem híve a baráti sörözéseknek, vagy egyszerűen munka után a gyerkőc nem engedi, hogy elmenjen lazítani, annak sem kell mindenáron kihagynia a Fészek sörözőt. Hosszú tesztelés után nyugodtan kijelenthetjük, hogy ebédmenü terén sem utolsó a hely, de erről hamarosan egy újabb rovatot indítunk. 

A Fészek söröző könnyen válhat bárki számára törzshellyé Veszprémben. Csekély erőfeszítéssel még dekoratívabbá lehetne tenni a helyet, amibe a törzsközönség is szerepet vállalhat egy különleges söröskorsóval, vagy apró ereklyével, ami beleillik a kocsma hangulatába. Így mi magunk, a vendégek alakíthatják a hely hangulatát.

Azt ajánljuk, fészkelje be magát mindenki néhány órára és tesztelje le a helyet a maga ízlése szerint is!

/A fotókat a Fészek Söröző Facebook oldaláról szereztük/ 

Egy sosem volt veszprémi, de mindig veszprémi. Bohém közéleti blogger.

Valentino Gatto – who has written posts on Veszprémkult.