00  Mindennapi kenyerünk – Czirók Pékség, Egyetem utca
Mindennapi kenyerünk – Czirók Pékség, Egyetem utca

Írta: | szeptember 14, 2011 | Nincs komment | Blog, Gasztro | Tags: , , , ,

Frissen gőzölgő croissant-ok, hatalmas kakaós csigák és nagy kerek cipók. Csak néhány termék a péksütemények szerelmeseinek kívánságlistájából. Új sorozatunkban Veszprém ezen „aranybányáit” tárjuk fel, azaz a városban található legjobb pékségeket mutatjuk be. Mivel minden kis pékségnek megvannak a maga sajátosságai, ezért ebben az esetben tartózkodnánk az átfogó pontozástól.

Elsőként az egyetemisták és Csikász városrész lakósainak lakóinak lehetséges törzshelyét vesszük górcső alá. Rögtön az egyetem Központi kollégiumával szemben található a Czirók pékség. A kis üzlethelyiségbe 5 lépcsőfok vezet fel, ami után elénk tárul a sajátosan berendezett bolt. A falról valódi szalmababák lógnak alá, amik mosolyogva kínálják a péksütemények választékát. Ez igen sokszínű, sós és édes sütemények egyaránt szép számmal sorakoznak a pulton, valamint a különböző kenyérfajták. Ebben a vonatkozásban meg kell említeni, hogy az édes péksütemények kis mértékben, de túlsúlyban vannak a kínálatban, de ezt könnyen kompenzálhatjuk egy füstöltsajtos rúddal, vagy pizzás csigával. Ha szerencsés napon érkezünk, friss franciasaláta és egyéb tejtermék kínálatából is válogathatunk, bár a Czirók elsősorban pékség, ezért inkább maradnék a jól bevált gabonatermékeknél.

A Czirók pékség Veszprém egyik legforgalmasabb útján, az Egyetem utcán található, ahol reggelente a munkába igyekvők mellett a gyerekeket óvodába cipelő anyukák és kókadt egyetemisták egyaránt megfordulnak. Nekik és mindenki másnak, reggeli szempontjából is megfelelő állomás, hiszen a nagy beltéri helységben kényelmesen, egy helyben kapható cappuccino mellett elfogyaszthatják a kakaóscsigájukat. A kávé íze és minősége pékséghez mérten nem rossz és csupán 160 Ft. Mindeközben a fal dekorációjáról szorgos mediterrán pékek vigyorognak ránk, az ablakon kitekintve pedig végignézhetjük ahogy felébred az Csikász és az egyetem.

 

/Szerkesztve/

Egy sosem volt veszprémi, de mindig veszprémi. Bohém közéleti blogger.

Valentino Gatto – who has written posts on Veszprémkult.