00  KultAjánló – Est harmóniák, azaz zenei csemegék
KultAjánló – Est harmóniák, azaz zenei csemegék

Írta: | október 14, 2012 | Nincs komment | Kultúr | Tags: , , , , ,

Hát kicsit késve, de még nem teljesen elcsúszva kaptunk egy remek ajánlást! Ha kedvelitek a kíváló zenéket, főleg különleges helyen előadva, mindenképpen érdemes ellátogatnotok! Időpontok, és leírás alant.

Egy különleges koncertsorozatra invitáljuk Önöket, amelyet Várpalota és az olaszországi Grottazzolina között jól működő testvérvárosi kapcsolat hívott életre. Várpalota Város Polgármesterének kezdeményezésére egy olyan koncert ötlete született meg, amelyen a két város zenészei közös hangversenyt adnak Magyarországon az ”Esti harmóniák on the world” koncertsorozat keretében.

Az olasz és magyar művészek által megszólaltatott zeneművek Várpalota és Grottazzolina testvérvárosok jól működő együttműködését szimbolizálják a zene nyelvén. Ez a 7 éve Marche tartományban és Európa több országában megrendezésre kerülő nyári hangverseny sorozat rövid idő leforgása alatt kiemelkedő jelentőségűvé vált. A hangversenyek helyszínei minden esetben különösen szép koncerttermek, templomok, magával ragadó várudvarok, amelyek ihletett környezetet biztosítanak mind az európai hírű kamarazenei együttesek, hangszeres zenészek, mind a közönség számára.

Az olyan kiemelkedő médiapartnerek jelenléte, mint a RAI RADIOTRE, RADIO VATICANO, és CLASSIKA su SKY is alátámasztják a koncertsorozat jelentőségét. A 2012-es nyári évad „Esti harmóniák” kiemelt nemzetközi eseménye a Magyarországon megrendezésre kerülő 3 koncert, melyeken a nemzetközi hangszeres karriert befutott Marco Sollini zongoraművész, az „Esti Harmóniák on the world” művészeti vezetője és tanítványa, a briliáns zongoratechnikával rendelkező Salvatore Barbatano zongoraművész, a nemzetközi fesztivál koordinátora lépnek fel.

A SOLLINI-BARBATANO duó Liszt Ferenc, Johann Sebastian Bach, Kurtág György és Szergej Rachmaninov 4 kezes zongoraműveit szólaltatja meg. Johannes Brahms Liebeslieder-Walzer 4 kezes zongorára és kórusra írt művében a Várpalotai Bányász Kórus működik közre, Borbás Károly karnagy vezetésével. Rossini három szent ének női karra és zongorára írt műve pedig a Gizella Nőikar hangján csendül fel, Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vezetésével. A hazai koncertsorozat lenyűgöző helyszínei okt. 14-én a várpalotai Thury-vár Lovag terme, okt. 16-án a nádasdladányi Nádasdy-kastély koncertterme, illetve okt. 18-án a budapesti Olasz Kultúrintézet „G. Verdi” terme.

A koncertek mind a három helyszínen 19 órakor kezdődnek.

Nem született veszprémi ámbár hamar akklimatizálódott, Veszprémhez sok emlékkel kötődő, kezdő lokálpatrióta, fekete öves nemzetközi fröccs-öntő mester.

Vittorio Gatto – who has written posts on Veszprémkult.