00  Kipróbáltuk – Országtorta 2011
Kipróbáltuk – Országtorta 2011

Írta: | szeptember 14, 2011 | Nincs komment | Blog, Gasztro | Tags: , , , ,

Nemrég sikerült kipróbálni az országtortát, amit olyan sokan emlegetnek, legtöbb esetben negatív kritikával illetve azt. Nyilván azért elég sok furcsaság van benne, leginkább olyan jellegében, hogy mégis miért találták ki azt az okosok, hogy köles legyen az alapja, miért kerül annyiba a forma amennyibe, vagy egyáltalán miért lett az idei egy pániktorta.

De haladjunk szépen sorban. Először is tudni kell, hogy a tortának van egy alap receptje, és egyáltalán nem biztos hogy mindenhol ugyan azt fogjuk kapni. Ha ezt sikerült elfogadni, akkor nem is annyira meglepő a sok kritika, mindenesetre elöljáróban annyi, nekünk bejött.

Ezt a próbát a már emlegetett Daiquiri Gold-ban sikerült megejteni. Azt, hogy a torta a sajátjuk-e, vagy valahonnan rendelték sajnos nem sikerült megtudni. Árban kissé drága 450 forintot kellett darabjáért az asztalra tenni, amire azért rosszmájúan mondhatjuk hogy 2 sütemény ára megközelítőleg ennyi, de hát ez egy speckó süti, és belerokkanni sem fogunk.

Azokkal a kritikákkal ellenben amiket olvastam nekem kifejezetten ízlett. Arányaiban – mint ahogy a képen is látszik – nagyon kis kiegyensúlyozott sütemény volt, a köles alap talán egy kicsit hangsúlyos, de teljesen viselhető, ízre a rizsfelfújtra emlékeztetett, de itt kell megjegyezni, hogy a köles száraz, így az egész alap száraz ízt ad.

A második réteg ami a kecskeméti barack hab, barack darabokkal nagyon jó volt, finom, friss íze, nem volt “konzervbefőtt” íze mint ahogy sokan mondták nekem is. Állítom hogy kifejezetten finom volt.

A tetején lévő kis baracklekvár elég folyós volt, de nem volt kellemetlen, nem csöpögött le, nem volt semmi gond vele talán csak annyi, hogy nem volt elég tömény az én szájízemnek, de seráfütty. Volt még rajta egy kis darab barack, és egy vékony étcsokoládé lapocska a Szent Koronával, ami pont annyira volt elég, hogy kicsit a köles szárazságát egyensúlyozza.

Ezek alapján egészen kiegyensúlyozottnak mondhatnám a tortánkat, egy jó cappuccinoval – mint cikkünkben már írtuk – nagyon jó kis kombináció, ha Veszprémben jár az ember, lehet érdemes kipróbálni, véleményem szerint sokat számít az, hogy milyen arányban csinálják meg illetve, hogy is volt tartva az a szelet sütemény amit magunkhoz veszünk.

 

Nem született veszprémi ámbár hamar akklimatizálódott, Veszprémhez sok emlékkel kötődő, kezdő lokálpatrióta, fekete öves nemzetközi fröccs-öntő mester.

Vittorio Gatto – who has written posts on Veszprémkult.