00  20 éves Rubber Puppet zenekar születésnapja alkalmából!
20 éves Rubber Puppet zenekar születésnapja alkalmából!

Írta: | november 27, 2011 | Nincs komment | Blog, Közélet | Tags: , ,

A veszprémi Kossuth utcát nem kell bemutatni egy környékbelinek sem. Megannyi találkozó és élmény helyszíne, a mindennapok része. A Kossuth utcát és ezzel Veszprémet is azonban sokkal szélesebb körben ismerik az emberek köszönhetően a Rupper Puppet együttes elhíresült dalának. A következőkben az együttesről fogunk röviden megemlékezni 20 éves születésnapi évfordulójuk alkalmából.

Anno egy bárpult mellett egy hosszú éjszaka után alakult meg a Rubber Puppet. Az együttes tagjait elmondásuk szerint azóta is két dolog, a barátság és az együtt zenélés öröme tartja össze. A klasszikus négyes rock zenekar felállást időnként egy fuvolista egészíti ki, így válik a Rubber Puppet zenei behatárolása is nehézkessé. A zene és a szöveg sokszor improvizációként indul, később ez formálódik egésszé, akár csak több koncert után. A zenéjük és a koncertek sokszor mindig tartalmaznak valami újat, valami szokatlant, amire lehet, hogy nem számít a hallgató, vagy nem készült fel rá. Egy Rubber Puppet koncert hangulatát ugyanúgy befolyásolja a közönség és a színpadon állók lelki állapota is, ami folyamatosan változhat.

A két évtized alatt a zenekar is sokat formálódott, lépegetett fel az ismertség és elismertség ranglétráján. 1997-ben 15 dallal megjelent első stúdióban rögzített “Bocsánat” című lemezük. A Rubber Puppet felállása mellé idővel csatlakozott a megannyi ismert dal szerzője, Jamie Winchestrer is. Manapság így talkozhatunk velük legtöbbször fesztiválokon, koncerteken, vagy akár Veszprémben, ha szembe jönnek a Kossuth utcán.

A legismertebb daluk vitathatatlanul a “Kossuth utcán”. Abban az 5 percben, amíg tart a dal végig olyan helyszíneket, eseményeket és helyzeteket mondanak el, amik biztos hogy megmozgatnak valamit a veszprémiekben. Valaki felnevet rajta, kinek könnybe lábad a szeme és valaki csak simán elmosolyodik. Ezért a dalért megkapták Veszprém városának az elismerését, a Gizella-díjat is. Ez az amit az ország több helyén visszahangozzák a bulikban, mégis igazából csak Veszprémben lehet megérteni.

Isten éltessen Rubber Puppet (Pepe, Farek, Reidi és Taki)! Még legaéább ugyanennyi év együtt zenélést kívánunk!

A cikk megírásához a Rubber Puppet zenekar hivatalos oldala, a www.rubberpuppet.hu volt segítségünkre.

Egy sosem volt veszprémi, de mindig veszprémi. Bohém közéleti blogger.

Valentino Gatto – who has written posts on Veszprémkult.